Hvorfor kjøpe gjenbruk?
Norge har satt som mål å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Tiden går… kjøp brukt i dag og bidra til å nå dette målet!
BÆRBAR PC
Bærbare pc-er kan kategoriseres som "elektronikk på moten" da de ofte byttes ut før de faktisk er ødelagte. Brukere skifter dem ofte ut for å få den nyeste teknologien, selv om den gamle pc-en fortsatt fungerer. Små tekniske feil, som for eksempel en dårlig batteritid eller en langsom prosessor, kan oppleves som plagsomme, men ofte er det kun enkle oppdateringer eller programvareproblemer som forårsaker disse utfordringene. Disse feilene er gjerne raske og rimelige å reparere, noe som gjør brukte pc-er til et godt alternativ.
MOBILTELEFON
Mobiltelefoner byttes også ut hyppig, ikke bare fordi de blir utdaterte teknologisk, men også på grunn av aggressiv markedsføring som fremhever nye kameraer, design og små forbedringer. Ofte utgjør disse forbedringene små endringer i brukeropplevelsen, og den tidligere modellen fungerer fremdeles godt for de fleste behov. Ved å kjøpe en brukt mobiltelefon kan man derfor spare betydelig penger og samtidig bidra til å redusere elektronisk avfall, uten at man nødvendigvis går glipp av ny teknologi.
NETTBRETT/IPAD
Nettbrett, som iPad, byttes ut jevnlig til tross for at de ofte fortsatt fungerer helt fint. Produsenter lanserer nye modeller med forbedret skjermoppløsning, batteritid og prosessorytelse, men mange av disse oppgraderingene har liten innvirkning på daglig bruk for de fleste. Nettbrett som kasseres på grunn av små mangler kan enkelt repareres eller oppdateres, noe som gjør brukte enheter til en utmerket løsning for både lommeboken og miljøet. Ved å velge et brukt nettbrett bidrar man til å redusere mengden elektronisk avfall samtidig som man får en god brukeropplevelse.
Når du kjøper brukt fra Macncarry, bidrar du direkte til å oppfylle FNs bærekraftsmål 12.5, som handler om ansvarlig forbruk og produksjon. Dette målet fokuserer på å redusere avfallsmengden gjennom forebygging, reduksjon, gjenbruk og resirkulering. Ved å velge gjenbrukte produkter, hjelper du med å redusere elektronisk avfall og fremme en mer bærekraftig bruk av ressurser.
skriver
En bærbar PC er i gjennomsnitt i bruk i 4-5 år før den blir elektronisk avfall. Ved å øke levetiden til alle bærbare PC-er i EU vil vi, hvert år frem til 2030, kunne spare miljøet for store mengder CO₂-utslipp. For eksempel vil en forlengelse på 1 år spare 1,6Mt CO₂, tilsvarende å fjerne 870.000 biler fra veiene, mens en forlengelse på 3 år vil spare 3,7Mt CO₂.
En mobiltelefon i EU er i gjennomsnitt i bruk i 3 år. Ved å øke levetiden til alle smarttelefoner med 1 år kan vi hvert år frem til 2030 spare 2,1Mt CO₂, noe som tilsvarer å fjerne over en million biler fra veiene. Hvis vi øker levetiden med 3 år, kan vi spare 4,5Mt CO₂, og med 5 år vil vi kunne redusere CO₂-utslippene med hele 5,5Mt.
Nettbrett, som iPads, har en levetid på 4-6 år. Hvis vi forlenger levetiden til alle nettbrett i EU med 1 år, kan vi hvert år spare 1,2Mt CO₂, tilsvarende å fjerne rundt 600.000 biler fra veiene. Ved å forlenge levetiden med 3 år vil vi kunne spare 2,8Mt CO₂, og dermed bidra betydelig til å redusere elektronisk avfall og miljøpåvirkning.
Skrive
Visste du at...
Smarttelefoner har den største klimapåvirkningen blant elektroniske produkter. Dette skyldes at de inneholder flere grunnstoffer som regnes som kritiske råvarer, noe som gjør produksjonen mer ressurskrevende og skadelig for miljøet. Disse materialene er ofte vanskelige å gjenbruke, noe som øker behovet for ansvarlig håndtering av brukte enheter.
Ved produksjon av en bærbar PC slippes det ut mellom 150 og 300 kilo CO₂. Dette viser hvor stor miljøpåvirkning produksjonen av elektronikk har, og hvor viktig det er å forlenge levetiden på slike produkter for å redusere karbonavtrykket.
I 2018 ble det importert 2,3 millioner mobiltelefoner til Norge. Dette høye antallet importerte enheter viser hvor raskt forbruket av elektronikk vokser, noe som bidrar til økt produksjon, transportutslipp og til slutt større mengder elektronisk avfall.
Skriver
Skrive